Jak łączyć witaminy – część I

💊

Odpowiednia kompozycja składników mineralnych i witamin zapewnia synergię ich działania, czyli zwiększa przyswajalność tych związków z przewodu pokarmowego i stopień ich wykorzystania przez organizm. Przemyślana suplementacja jest znacznie skuteczniejsza niż sięganie po przypadkowe preparaty witaminowe.

🧐

Poniższe połączenia sprawiają, że witaminy zdecydowanie lepiej się przyswajają. Warto stosować je zarówno w czasie suplementacji, jak i komponowania posiłków:

  •  witamina B2 + witamina B1, B3 oraz B6,
  • witamina B5 + witamina B6, B12 oraz kwas foliowy,
  • witamina B6 + witamina B1, B2, B5, H,
  • witamina B12 + potas, kwas foliowy, witamina B1, B6, H,
  • witamina H + witaminy z grupy B, magnez i mangan,
  • witamina A + witamina D, E,
  • witamina K + witaminy A, D, E,
  • wapń + witamina A, D, bor, żelazo, fosfor, mangan, cynk, laktoza, nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • magnez + B1, B6, C, D, bor, wapń, fosfor i białko,
  • fosfor + witamina A, D, bor, wapń, żelazo, mangan, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • potas + witamina B6 i magnez,
  • sód + chrom,
  • żelazo + witamina B6, B12, C, E, kwas foliowy, kobalt, miedź, mięso, kiszonki,
  • cynk + witamina A, C, E, B6, wapń, magnez, fosfor i selen,
  • miedź + cynk, witamina E, B1, C i K,
  • chrom + witamina B3 i C, glicyna, cysteina, kwas glutaminowy,
  • selen + witamina A, E i, C,
  • bor + witaminy z grupy B, witamina H i C.

Na zdrowie !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *